Česká klasika - traditional Czech kitchen

Recepty české kuchyně - klasická, kuchyně z První republiky, dobová i moderní - ne vždy zcela zdravá, vždy ale dobrá a chutná - a typicky česká ...


     Na počátku 20. století se české dívky připravovaly na své životní poslání manželky a matky podle známého starého rčení "Láska prochází žaludkem". Však také učební osnovy dívčích škol požadovaly : "Učte je chleba péci, jakost másla znáti, na trhu smlouvati ..." Životní ambice dívek před 100 lety byly zkrátka trochu jiné, než dnes.

     Jak ale získat "srdce" ženicha v silné konurenci ostatních dívek? Dobová literatura odpovídá jasně :

     "Dostalo se mu svolení a musel zůstat zrovna na oběd. Ač byla slečna Františka velice překvapená, byl oběd takový, že se pan ženich červenal radostí. Zjistil, že tak dobrou polévku s morkovými knedlíčky nejedl již dávno, tak výtečnou sardelovou omáčku s hovězím masem snad nikdy. Zadělávaná kuřata s omáčkou se smrži a mozečkovými a játrovými knedlíčky mu byly novinkou, míchaný celerový salát s řeřichou politý majonézou ke krásně upečené husičce překvapením. Tvarohový nákyp s čokoládou a hořkými mandlemi zavál básní - zkrátka hořel radostí nad výtečným kuchařským uměním své vyvolené. Za tři neděle byla svatba".

           Z knihy "Dle kuchyně pozná se hospodyně":

https://www.mozaikatv.cz/dle-kuchyne-pozna-se-hospodyne/


Pikantní česká smetanová křenová omáčka s vařeným vejcem a klobásou v doma pečeném chlebu s řeřichou

Koprová omáčka s hovězím masem podle M. D. Rettigové

Cuketa v těstíčku s bramborem a zeleninou

Domácí ořechový chléb s mákem

Další zajímavá a doporučená videa z produkce NET-TV Mozaika EU: