Celestýnské nudle


     Celestýnské a fritátové nudle jsou vynikající variantou polévkovou nudlí do vývarů. I když se tyto dva druhy nudlí zaměňují, každé jsou trochu jiné. Společný je stejný základ, jde totiž o nudle z předem připravených slaných palačinek, které se nakrájí na tenké proužky. Rozdíl mezi nimi spočívá zaprvé v jejich tloušťce – zatímco v případě celestýnských nudlí se palačinky krájí na pruhy široké asi půl centimetru, u fritátových jsou proužky mnohem užší, mají jen 2-3 mm.

      Hlavní rozdíl pak spočívá v tom, že zatímco se celestýnské nudle vkládají do vývaru jen tak, ty fritátové se ještě předem osmaží na pánvi na tuku pěkně dokřupava a teprve pak se jimi zdobí polévka. Důležité je dávat je do polévky těsně před servírováním, aby zůstaly krásně křupavé. 

      I když se celestýnské a fritátové nudle trochu podobají našemu svítku, který se objevoval už ve starých českých kuchařských knihách, tyto speciální nudle mají svůj původ v rakouské kuchyni. Jsou například typickou přílohou do vývaru, který vzniká při vaření klasické rakouské speciality Tafelspitz neboli tabulové špičky. Oblíbené jsou však i v německé kuchyni, hlavně v jižním Německu, např. v Bádensku-Württembersku. V němčině se jim říká Flädle nebo Frittaten a polévky, do nichž se tyto nudle používají, se pak nazývají Flädlessuppe, Frittatensuppe nebo také Eierkuchen či Pfannkuchensuppe. Právě tak se totiž v němčině označují palačinky.

       Tyto palačinky se připravují z jednoduchého těsta, stejně jako ty naše. Potřebujeme mouku, vejce, mléko nebo vodu a sůl. Mohou být i sladké, do polévek se ale samozřejmě přidávají ty slané, které se navíc často vylepšují najemno nasekanými bylinkami, např. petrželkou či pažitkou, mnohdy se dochucují i pepřem a někdy mletým muškátovým oříškem.

      Tyto palačinky se usmaží normálně na pánvi, pak se srolují a nakrájejí na proužky různě silné, které se pak servírují ve vývaru. Když se proužky navíc ještě osmaží, vzniknou již zmiňované fritátové nudle. Polévka s nimi je populární hlavně v Rakousku a tzv. Frittatensuppe je dokonce považována za jeden z rakouských národních pokrmů. Zajímavostí je, že do ní se nudle dávají nesmažené. 

       Tyto nudle jsou známé i v jiných kuchyních, třeba ve švýcarské, maďarské, italské nebo francouzské. Právě ve Francii jsou označované jako consommé célestine, což nás přivádí zpět k našim celestýnským nudlím. Slovem consommé se pak ve francouzštině označuje vývar