Bršlice kozí noha

Aegopodium podagraria  -   léčivá a jedlá bylina, velmi zdravá


      Léčivá a jedlá rostlina, která je ale i známá jako rychle se šířící a těžko vyhubitelný plevel. Rozste v zanedbaných vlhkých zahradách, sadech a parcích, podél plotů, v příkopech, na březích rybníků, potoků a řek, ve stinných lesích, na vlhkých pasekách, v křovinách a na ruderalizovaných místech  (Ruderalizace neboli "zesmetištnění" krajiny je proces, kdy v důsledku změn v biologických kvalitách stanoviště dochází k jeho kolonizaci ruderálními druhy na úkor druhů původních, a to zpravidla vlivem lidské činnosti).

     Vytrvalá, až 100 cm vysoká bylina s dutou, hranatou, rýhovanou, málo větvenou lodyhou a hustou sítí křehkých, lámavých oddenků, ze kterých se rychle množí. Kvete v květnu až srpnu. Květy jsou bílé, pětičetné, uspořádané v okolíky. Plody jsou tmavě hnědé dvounažky. Dolní listy dlouze řapíkaté (řapík až 40 cm dlouhý), vejčité, 1 až 2x trojčetné, ostře pilovité.


Využití v léčitelství : jedlá rostlina - podporuje látkovou výměnu, čaj z kořenů má močopudný účimek. Obklady z čerstvých drcených listů pomáhají při bolestech nohou a revmatismu, urchlují hojení ran. Bršlice se také užívá jako lék na dnu, což je nemoc metabolického charakteru.

Využití v kuchyni : mladé listy připomínají svou chutí karotku a jsou velmi zdravé jak syrové, tak vařené. Bršlice je vhodná do salátů, pomazánek, polévek, zvláště pak do boršče - tradiční ukrajinský pokrm.


Zdroje informací :

Atlas bylin, Marta Knauerová a Jana Drnková, EDIKA Brno 2017

Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :