Bagety, tousty, sendviče, obložené housky, chleby a chlebíčky

Mladé generace vyrostly na bagetách a sendvičích z fastfoodů, prodejních automatů a nádražních bufetů, plné mizerných surovin a přidané chemie. Doma upečená bageta, sendvič, toust, či houska s vlastní náplní je nesrovnatelně kvalitnější, zdravější i daleko levnější - a vše zabere překvapivě méně času, než si myslíte.


      Tato celá rubrika je věnována nejtůznějším obloženým a naplněným bagetám, toustům sendvičům, obloženým houskám, chlebům a chlebíčkům. Upřímně, vyrostli jsme na nich všichni. Starší generace pamatují, že oslava, to byly hlavně "chlebíčky" a "jednohubky", což bylo v podstatě totéž - nakrájené nejlevnější pečivo z obchodu (veky a rohlíky), namazané margarínem a na tom, co kdo sehnal - český levný eidam, kolečko salámu, bramborový salát, naložená okurka, natvrdo uvařené vajíčko, červený proužek kapie. Případně česnekovo-sýrová pomazánka s kuličkou hroznového vína, "rybičková" pomazánka z kozervy olejovek, "vajíčková pomazánka" a pod .... Samostatkou kapitolou byly tzv. "smaženky" z běžného chleba. Prodávají se dodnes.

      S revolucí přišly do fastfoodů hamburgery, párky v rohlíku, smažáky a sekaná v housce a plněné bagety, které jsme si kupovali na benzínkách, v každém lepším tabáku, ve večerkách, na nádražích i v prodejních pouličních automatech. Jen jinak vypadající variantou téhož byly (a jsou) nejrůznější sendviče a tousty.

     Dnes se na vše, co vkládáme do úst, bohužel musíme dívat jako na nositele civilizačních nemocí a zároveň na skladiště tisíců kombinací přidávané chemie a aditiv. Jídlo, které si kupujeme, je vyráběné v průmyslových továrnách, skladované týdny i měsíce, distribuované křížem krážem přes celou planetu, mnohdy až zcela nesmyslně (z hlediska člověka obdařeného selským rozumem). V důsledku takového jídla začínáme brzy s takovými chorobami, jako je rakovina, cukrovka, silná nadváha, nemoci srdce, záněty, alergie a pod .... Kamkoli se dnes podíváme, je nám nabízena strava předzpracovaná, instantní, hotová - a jedovaná.

       Pokud ještě umíme používat zbytky zdravého rozumu, tohle je ten hlavní úkol dnešní doby - návrat k domácímu vaření ze základních surovin.

       Doma upečené pečivo z toho, co jsme si sami vybrali - čistá mouka, voda, vejce, droždí, nebo kvásek, kvalitní olej - a vše, co si na takové pečivo dáme - od masa po sýry, zeleninu, domácí majonézu, různé dipy a pesta .... To je návrat k dávno ztraceným chutím, k čistým surovinám, pokud možno z vlastní zahrady, nebo ze sousedských farem. Je to především návrat ke kvalitě - sami si přece do úst nevložíme potravinu shnilou, napůl plesnivou - nebo její chemickou náhražku (což je podstata skoro veškerého průmyslového "jídla"). Sami si do masa nenapícháme chcemický koktejl pro znásobení jeho váhy, nemáme potřebu uvařené jídlo nejrůznějšími stabilizátory udržovat měsíc poživatelné, než ho někam v kamionu dovezeme přes půl Evropy ....

       Tato rubrika je o DOMÁCÍM VAŘENÍ, PEČENÍ A PŘÍPRAVĚ plněných a obložených baget, sendvičů, housek, toustů, chlebíčků a pod ... O zdravých snídaních, svačinách dětem do školy a dospělým do práce, na rodinné výlety a na cesty, ale i o plnohodnotném obědě, nebo večeři.

      To, co si sami uvaříme a upečeme, co si sami naplníme vším, co nám chutná, nebo co považujeme za zdravé - nelze vůbec srovnávat s jedovatými napodobeninami jídla, předraženými, těžko stravitelnými - ale bohužel neustále a všude nabízenými. Domácí vaření je cesta proti proudu - ale zároveň je to cesta ke zdraví, svěžesti, síle, kondici a kvalitní stravě. Rozhodnutí je jen na vás!