Asijská kuchyně

Partnerem této rubriky je český e-shop surovin a potravin z Asie :  www.asiafood.cz


          Na asijskou kuchyni nemusíte být experti a studovat vaření v Číně, nebo Japonsku, Koreji, Thajsku, či Vietnamu. Stačí si přisvojit několik základních "pravidel" a klidně zůstat Čechem :-)

       Asijská kuchyně je hravá a můžete v ní experimentovat. Každé jídlo se v jiné části Asie vaří jinak a především z toho, co je kde zrovna po ruce a v dosahu. Asiaté sice sní kde co, včetně mnohého, co by Evropan do úst nikdy nevzal. To ale po vás také nikdo nechce.

       Používá se maso, máslo, sója, hromada nejrůznější zeleniny, ovoce, rýže, obilniny, luštěniny, hlízy, ryby, houby, byliny, nejrůznější omáčky a kořenící směsi, dokonce i květiny.

       Když nemáte maso hovězí, klidně použijte krůtí, nebo kuřecí. Kdo má rád zázvor, přidejte, kdo nemá, nedávejte. Vařte takové nudle, jaké máte rádi - rýžové, pšeničné, batátové ....

      Samozřejmě pokud upravíte nějaký tradiční asijský recept k nepoznání, tak nepoznáte, jakou mohl mít originální chuť. Nicméně jsme v Čechách - a odkázáni na dovoz originálních surovin, a to především v sušeném, nebo konzervovaném stavu - a tak vařte z toho, co se dá seznat a koupit. V tomto směru doporučuji náš partnerský e-shop :

www.asiashop.cz

     V asijské kuchyni se nejprve všechno rozkrájí na různé plátky, proužky, kostičky, obdélníčky .... prostě na kousky velikosti soust, aby se nakonec vše docela rychle uvařilo a dalo na stůl. Vaří se více chodů, sejde se více lidí a jídlo je (nebo bývalo) spíše společenskou událostí - sešla se rodina, mluvilo se, nikdo se přitom nekoukal nepřítomně na televizi, nebo do mobilu.

      Asiaté jedí jídelními hůlkami z misek, které si drží pod ústy, nebo z podnosů a mís na stole. Jedí i lžící - polévky, vývary .... Pokud se hůlek bojíte a vše vám z nich padá, klidně si vemte evropský příbor.

        Zvláštností asijského kuchaře/kuchařky je to, že si v podstatě vystačí s jedním sekáčkem, se kterým umí dělat téměř vše, co evropský kuchař se sadou patnácti nožů .... což je pro mě jako pro kuchaře docela inspirativní :-)