Alkoholické koktejly


Míšené nápoje můžeme rozdělit do skupin podle několika hledisek.

Podle obsahu alkoholu:

  • alkoholické
  • nealkoholické (soft drinks)
Podle doby podávání:
  • před jídlem - aperitivy (pre-dinner či before dinner drinks) - bývají suché nebo obsahují velmi malé množství cukru
  • po jídle - digestivy (after diner drinks) - suché být nemusí a většinou také nebývají
Podle velikosti porce:
  • krátké (short drinks) - do obsahu 10 cl
  • střední (medium drinks) - do bsahu do 20 cl
  • dlouhé (long drinks) - obsah až 30 cl
Podle teploty:
  • studené
  • teplé (hot drinks)
Podle obsahu cukru:
  • suché (dry)
  • polosuché (medium dry)
  • sladké (sweet)

Podle báze. Koktejly se skládájí ze dvou, někdy tří základních částí.

  • Báze dává koktejlu základní ladění, odlišuje ho od všech ostatních, založených na bázi jiné. Obvykle představuje nejméně 50 % skutečného obsahu nápoje, často dokonce kolem 75 %. Tradiční báze jsou gin, vodka, rum, tequila, whisky a brandy. Ve většině klasických koktejlů, se uplatňuje báze jedna, něteré jsou založeny na kombinaci dvou (např. gin a lehký kubánský rum).
  • Modifikátor dává koktejlu charakter, přidává bázi aroma (vermuty, různé aperitivní speciality), dodává jí příjemné hořkosti, prosazuje se ovocnou příchutí (ovocné džusy) nebo se projevuje jiným způsobem (cukr, smetana, vejce apod.). Nesmí v nápoji dominovat a přehlušit bázi. Často se kombinují.
  • Speciální ochucující a barvicí prvky se dávkují po kapkách a střicích. Patří sem i jedlé zdobicí elementy sloužící k dodatečnému dochucení nápoje nebo k vytvoření chuťového kontrastu, či naopak doplňku k nápoji (komplementární ozdoba.